Diabetische voet

In Nederland hebben ruim 600.000 mensen diabetes mellitus. Dit ziektebeeld kenmerkt zich door verschillende ongemakken, waaronder problemen met de ogen, de nieren, maar ook met de voeten.

Een complicatie van diabetes is micro-angiopathie. Dit houdt in dat kleine slagaderlijke bloedvaatjes van de ogen, nieren en voeten worden aangetast door een hoge bloedsuikerspiegel. Bij de voeten ontstaan daardoor bloedcirculatie-problemen. Men krijgt last van warme, rode voeten en de weefsels krijgen minder zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen.

Een andere complicatie is dat door hoge bloedglucosewaarden de zenuwen minder goed gaan functioneren. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen (diabetische neuropathie). De combinatie van minder gevoel in voeten en benen (neuropathie) en de slechtere doorbloeding aldaar (micro-angiopathie), zorgt dat wondjes onopgemerkt kunnen ontstaan en minder snel kunnen genezen.

Het is dus heel belangrijk dat de voeten van diabetici goed verzorgd worden. De voeten zijn extra kwetsbaar en een speciale behandeling is geboden.

Voor diabetespatiënten is het daarom raadzaam om enkele malen per jaar - ook als er geen voetklachten zijn - naar een professionele voetverzorger/pedicure gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast een juiste voetbehandeling krijgt u ook adviezen over voetverzorging en schoenkeuze. Tevens kan ik u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Terug